Canis Eto-Logicus

Canis Eto-Logicus
Respecte, comunicació, amor, vincle, lideratge, diversió i treball en equip son les claus per aconseguir una relació increïble amb el nostre gos.

18 de febr. 2014

Educant en positiu

El món de l'educació canina ha fet un gran canvi en poques dècades. Un canvi a millor, es clar. Abans solien utilitzar-se mètodes coercitius, amb càstics corporals, instruments que ara cataloguem com de tortura ( si : els collars de pues, els collars elèctrics, d'estrangulament, etc ), mètodes que es basaven en la idea que el gos ha de ésser "dominat" com si, no em cansaré de repetir-ho, els cànids fossin una espècie demoníaca sorgida de l'inframón, com un Cerber, que només tenen una idea fixa : intentar dominar-nos per esdevenir els líders de la manada. 

Actualment cada vegada s'utilitzen més mètodes "positius". El reforçament positiu esdevé un recurs poderós a l'hora d'educar els gossos. Què es un reforç positiu? Doncs, per dir-ho de forma entenedora, es quelcom agradable per al gos : carícies, menjar, joc o joguines... Deixem enrere els càstics (verbals o físics) que solien fer-se servir com a reforços negatius (un estímul que el gos desitja evitar) i ens centrem en premiar els comportaments i les conductes desitjades. Així quan ensenyem, per exemple, a un pelut el comandament "seu" procurarem que executi el moviment (posar el cul a terra) per ell mateix i, un cop ho aconsegueixi, immediatament li donarem un premi. Així entén ràpidament i de forma agradable què es el que aquests humans bojos li estem demanant que faci!




El reforçament positiu no només s'utilitza per a educar en obediència, ensenyar trucs o educar els gossos de treball, sinó que es una eina molt valuosa en el camp de la modificació de comportament. Perquè m'entengueu : no serveix de res refregar el morro d'un ca pel damunt d'un pixum dient-li (o cridant) "no!", bàsicament perquè podem estar reforçant la seva conducta sense saber-ho o, encara pitjor, confonent el pobre animal i/o creant un trastorn de comportament. Es millor ignorar el fet, netejar-ho discretament i premiar el nostre/a company/a quan faci les seves necessitats al lloc que desitgem! Amb rapidesa entendran el missatge, molt millor amb reforçament positiu, es clar!

Si totes aquestes explicacions no fossin suficients, parlarem de neurones. Les sinapsis que es creen educant en positiu esdevenen camins més i més ràpids a recórrer cada vegada que premiem una conducta. A alguns no els agradarà la comparació però, de la mateixa manera que als bebès fins que tenen cert domini del llenguatge se'ls estan formant les connexions entre neurones i el fet d'educar-los i tractar-los amb amor fa que es creïn unes sinapsis que reforcen la seva autoestima i capacitat de gestionar les emocions, sinapsis que poden mantenir-se inalterables i que marcaran el seu caràcter i la seva forma d'enfrontar-se al món quan siguin adults, amb els peluts passa el mateix. Es molt més efectiu educar un gos respectant el seu temperament, de forma personalitzada, amb mètodes positius i amens, fent que les seves neurones hagin de treballar, que no pas castigant-lo, de la manera que sigui.

Per acabar l'article de la setmana una petita consideració : no sé perquè costa tant d'entendre, aquí a casa nostra, com n'és d'important proporcionar una educació bàsica als nostres peluts. Als països on això es un fet normalitzat i evident, en què comencen les classes quan els peluts son uns cadells, no hi ha el mateix percentatge d'agressions contra humans, ni d'abandonaments. Es clar que els nostres Canis familiaris fa molts mil·lennis que conviuen amb nosaltres però els cal educació per entendre què poden i no poden fer, quins comportaments son acceptables entre els seus congèneres i entre ells i nosaltres. I als humans, per descomptat, ens cal adquirir més coneixements sobre la naturalesa, els instints i la comunicació dels cànids. En un proper article parlaré de malentesos que se solen donar entre la nostra espècie i la dels nostres peluts!

Que tingueu bona setmana i sigueu sempre Eto-Logicus! 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Segueix la nostra pàgina a facebook!